Tävlingsresultat - Jultävlingen 2002

Då var även jultävlingen år 2002 över. och det är dags att bena upp julens kluriga tips. Uppenbarligen satte vi rejält med myror i huvudet på de tävlande den här gången, vilket i och för sig var meningen och det var också därför som "huvudpriset" lottades ut bland de tävlande. Men titeln som "Sanningsvetare av första graden" fick man alltså verkligen jobba ihop till i år.

De två senaste årens mästare, Erik Johansson från Umeå detroniserades rejält denna gång. Ingen lyckades pricka in alla rätt, utan vi hittar tre personer i topp med 18 rätt vardera. Vinnaren och därmed "Sanningsvetare av 1:a graden - 2002" blev
Patrik Widerdal i Västerås.  Han lyckades dessutom med konststycket att nära nog pricka Birgers vikt på 89.0 kg. Endast tre hekto felades (89.3), och då Sveriges Television förvillade honom på en fråga, så får man se det som rättvist att han är årets vinnare. Dessutom presenterade han den korrekta lösningen på fråga 4. Mer om den längre ned.

På andra och tredje plats hittar vi kända Svenne Rubins experter. Katarina Abrahamsson i Hjo trodde dock att Birger tröstätit för mycket varmkorv under hockeymatcherna, då Leksand är så dåliga...  Så hennes 93.4 kg gav en andra plats. (Som tröst kan sägas att hon "som vanligt" besegrade maken Roger, som stannade på 17 rätt). För tredje året i rad fick sen Svante Ericsson i Bromma se hur "viktigt" det är att hålla rätt på kilona. Än en gång vägde orkestern "för tungt" och Svante var för snäll. Hans gissning på 84 kilo räckte bara till en tredjeplats, men däremot lär han ligga bra till hos Birger i fortsättningen.

Till samtliga vinnare kommer givetvis ett eller annat pris att dimpa ned via post. Till Patrik kommer dessutom det åtråvärda diplom som visar vilka eminenta kunskaper han besitter.

Årets tröstpris då, en autentisk Sven Rubin skjorta... Fru Fortuna har hållit sin hand utsträckt ända till Trollhättan denna gång.
Per-Olof Eriksson heter den lycklige vinnaren som förutom skjortan även kommer att få ett äkthetsbevis, signerat av kapellmästaren själv.

Webbredaktionen och Svenne Rubins gratulerar samtliga vinnare, tackar alla som har deltagit detta år. Här nedan bjuder vi nu på de av många så hett efterlängtade svaren:


De rätta svaren: (Alla frågorna hittar ni här)

Fråga 1. På självaste julafton 1992 kunde Svenne Rubins ses framföra "En gammal amazon" i TV. Vem ledde programmet, som också gästades av Lars Vegas Trio och Bröderna Slut?
Lasse Åberg var mannen som bjöd på sina favoritgäster på julafton.

Fråga 2. I samma program uppträdde Birger P Resley och Culvert VII med en Eddie Meduza låt!! Men vad kallade dom sig?
Pork Chop boys kallade denna unika sammansättning sig. 

Fråga 3. Vilka passar inte ihop?
Enligt texten i sanningen "Kjell sorterar" så är det Tvillingar och Vattumän som inte passar ihop.

Fråga 4.
Hur många dagar kan det gå på ett dygn för en man som besöker Vansbro?
Årets verkliga klurighet, som satte ordentligt med myror i huvudet på många. Så här ligger det till: Någon scripta på SVT i Falun hade inte riktigt pappren i ordning. När Claes Månsson kommer resande till Vansbro i videon "En handelsresandes nöd" så tittar han i sin almanacka. Då är det den 19:e.  När han sen samma kväll tvingas "lämna in" stryker han i vredesmod Vansbro ur sin almanacka. Men då är det den 27:e!!! Således kan det gå 8 dagar på ett dygn...

Fråga 5.
På Svens keps står skrivet "Skoal", men vad står det egentligen för?
Lite enklare var det att lista ut att Skoal är ett tobaksmärke.

Fråga 6.
Kepsen förresten, vilket år vad det den var försvunnen?
1992 gick "kepsjakten" som följetång i våra dagstidningar.

Fråga 7.
Vad var Rùbin Svenssons kännetecken
Alla som sett Rúbin vet att han klär sig i rutigt. Närmare bestämt pepitarutigt.

Fråga 8.
Vad kunde man köpa hos Vansbros frivilliga brandkår?
På en skylt i "En handelsresandes nöd" kan man se att man har begagnade
lågskor till salu!

Fråga 9.
Vad hette Hjalle och Heavys fristående fortsättninge på Ragnar Perssons öden och äventyr. (De som börjande i Rubins sanning "De gör så rysligt fint på tomten")
Ragnar Persson och hans vänner fick problem med en bankomat.

Fråga 10.
Numer är Rubins buss gul/blå, men vilka färger turnerade man i tidigare?
Bussen var tidigare röd/vit. (Det där med Danmarksturnén var däremot bara med för att förvilla er lite).

Fråga 11.
Vem gick ut med BC i betyg?
Kapellmästaren hävdar visserligen att det var han som gick ut med BC i betyg, men webbredaktionen sökte svaret Nils Krok, vilket också framgår av texten på singeln "Sälen".

Fråga 12.
Vilken huvudbonad finner man inte i frisörsalongen?
I frisersalongen på den CD-rom som är en del av skivan "Sju varv runt gjorden" så kan man finna både hockeyhjälm och sjömansmössa. Dock ingen Skoalkeps.

Fråga 13.
Vad hette TV-programmet från 1992, där Svenne Rubins bjöd på en rundvandring i Vansbro?
TV-programmet hette "I sanningens tjänst". (Något som inte ens Gittan på SVT's programinformation kunde leta fram)

Fråga 14.
Vilken svensk serie ingick en period i Macahan?
Det handlade givetvis om Rubins sanning "Macahan" och under en kort period byttes "Dynasti" ut mot "Rederi" i en av verserna.

Fråga 15.
Hur många gånger hostar sotaren?
I ovan nämnda CD-rom så kan en sotare visa sig vid skorstenen längst till höger. Han hostar fyra gånger. (Det tog webbredaktionen fyra år att upptäcka denna sotare).

Fråga 16.
Vad stod det på skylten utanför Rubins gamla replokal?
På replokalen hängde skylten "Risk för hörselskada". (Om man inte varit där, så kan den bland annat ses i "I sanningens tjänst".

Fråga 17.
Efter vilken författare har Ernest fått sitt namn?
Björn Skifs figur "Earnest" som är med i bägge Rubins TV-produktioner, har fått namnet efter Alistair "Örnästet" McLean!!. Denna vits drar Björn för Claes Månsson när denne anlänt till Vansbro i "En handelsresandes nöd".

Fråga 18.
Roine Rubinsten har också trummat i Hellzephyrs, men varför tvingades man då och då smuggla in honom på spelställena?
Roine var helt enkelt för ung för att komma in på vissa ställen. (Ondsinta människor har dock med bestämdhet hävdat att X skulle vara det rätta alternativet, men vår uppgift är hämtad från Hellzephyrs hemsida).

Fråga 19.
Hur många gånger får Birger spela introt på den legendariska inspelningen av "Svenne Rubins i Chicago!?
Initierade (och inblandade) källor har räknat till sex gånger!!! innan Sven hittar rätt.

Fråga 20.
När "föddes" den nuvarande upplagan av Svenne Rubins
1996 kom Roine och Flaco med i orkestern, och strax efter valde Rúbin att ta en tillfällig timeout, som sen visade sig bli bestående. Så tävlingsredaktionen har givit rätt även för den tävlande som skrev 1998 (och hänvisade till denna timeout) som svar, då Rúbin officiellt lämnade in.