Roine Rubinstein


Länge hade Roine titeln "frilansande trumslagare" på sitt visitkort. Han hoppade in och slog och slamrade där det gavs utrymme. Varken trumset, grytlock eller trädstammar gick säkra när han försökte slå sig fram i livet. Det var förresten redan i mammas mage, som det började bultas och slås, fast då kanske i första hand för att komma ut.

Och visst, det hela var ju så naturligt. Det fanns ju där alltihop, och det satt förstås i generna. För detta skedde på den tiden då man skulle leva för varandra, och Spel-Olle själv gångade fram i Värmlandsskogarna. Av dessa kryptiska rader, kan vän av svenskt musikliv på sextiotalet kanske finna ut att Roines pappa, det var Jan Harg, trummis i legendariska Trio Me' Bumba. Inte konstigt då, att sonen blev en slagfärdig kille!

Men Roine har fler strängar på sin lyra… ja, strängar i alla fall. Lyror är det väl inte så gott om längre, och särskilt inte när hans idrottskarriär handlade om ishockey och inte fotboll. Kommer man från en musikalisk familj, så gör man, och han fuskar även lite grann på andra stränginstrument. Därmed följer han orkesterns tradition, för gamla Rubinsfans vet ju att gamle trumslagaren Danielson då och då hängde på sig basen, och även trakterade gitarr.

Laster och luster är inte så mycket för Roine, även om han oftast har lust med en öl. Och det var just öl som förde honom till Rubins. Inte för att det dricks mer i den orkestern än andra, utan för att övergångssumman från Orsa bandet Hellzephyrs där han då spelade, var just en back öl. 

Från Orsapojkarnas sida hävdar man att betalning ännu inte har skett, men detta dementeras av en till orkestern närstående källa. Redan 1995 lär Roine själv ha fått i uppdrag att förpassa backen från Vansbro till Orsa. Det var bara det att när han åkte var backen full och Roine tom. När han till sist kom fram var tyvärr förhållandena omvända.

Bland sanningarna hittar vi Roines favorit i dunkvänliga "Lindblom", men vi som vet, vi känner till att det också finns en mjukare sida av honom. Djungeltrummorna talar nämligen om att det är Roine som spelar på Gunnar Bäckes countryplatta "Vargspår". Rykten säger förresten också att han är flugfiskare… Men dessa förefaller dock tämligen osannolika. För vem försöker väl fiska flugor???


© Text: Garry Nilsson

 

 
Roine Rubinstein, trummor