Hockey Bockey Bengt Benkt


Det är kanske inte bara Rubinsfansen som är glada över att Hockey Bockey Bengt Benkt övergav sina planer att läsa vidare på sjuksköterskelinjen. Man måste ju tänka på patienterna också. Visserligen talas det om "liemannen" i "näradöden" upplevelser, men då detta bokstavligen stämmer in på Hockey Bockey, så hade det kanske blivit för mycket för de vårdbehövande.

Nu är det ju inte så illa som det låter, utan Rubins gode keyboardist och dragspelare är en vän av traditioner. En av dem är att hålla bruket av lie vid liv. En annan, mer obskyr, är att han dagen före julafton varje år, sover utomhus vid stora stenen på Långberget. Detta sker tillsammans med en samling personer benämnda "Kna", "Icklas", "Snuppe", "Perto" och "Anna". Denna websidas redaktion har inte vågat forska vidare i detta okulta ämne, utan vi nöjer oss med att konstatera fakta.

Annars är det mormor som ska tackas för de musikaliska rötterna, då det var på hennes tramporgel som det hela började. När det sen gäller dragspelandet, så är det snarare "morötter" det handlar om… Eller mor-rötter då, om det ska vara riktigt noga, ty mamma var aktiv medlem i Vansbro dragspelsgille. Senare fann man Hockey Bockey bakom tangenterna i "Team Vakerskogen" och några år senare i Rock-SM sammanhang, då med Vansbrobandet "United". 

1989 ringde man så från Rubins. Man sade, "Vi behöver en ny kille som trampar i klaveret, för Birger blir ny bas i bandet". Så med tramporgeln i minnet tog han(d) klaveret och keyboarden, la dem och bena på ryggen (och studieplanerna på hyllan) och begav sig med fart till replokalen för att bli rubinare. 

Den första spelningen skedde på nyårsafton samma år, i Sälen. Den satte ett oförglömligt minne, då man var nära att missa tolvslaget. Men mitt i en låt såg Sven av en slump på klockan, struntade i texten och skrek " tre, två, ett… Gott nytt år.. " Det har blivit åtskilliga spelningar sen dess, och i Rubins breda repertoar, hittar man Hockey Bockeys favoriter i sanningarna "Highway 242" och den alltför sällan spelade, endast enligt honom själv, "Heja Siv".

Vid sidan om att vara nyckelperson… (Ja, alltså key i keyboard betyder ju nyckel för er som inte valde den humanistiska sidan i studiekarriären), så hålls Hockey Bockey ofta i sin egen inspelningsstudio. Givetvis blir det en del Rubins där, men också andra projekt. Vakna människor har sett att han bl.a varit inblandad i kritikerrosade… äh, förlåt, kritiker mosade ska det vara, inspelningar med "Hjalle och Heavy".


© Text: Garry Nilsson

 

 
Hockey-Bockey Bengt Benkt, keyboard och dragspel