Fråga Rubins


Fråga: Vem är det egentligen som har rondell rekordet?
Webchefen svarar: Vi vill förtydliga eventuella tveksamheter här. Det är Greven och ingen annan, som satte det med 29 varv i Lycksele!

Fråga: Kollade igenom era sanningar, fanns det inte en som hette "jag ska ge dig en skrapa(bara den är tillräckligt vass)" Vad hände med den? Blev den aldrig framförd eller aldrig skriven kanske? (J. Rydeberg)
Sven svarar: Hej, Johan (visst var det rätt namn)? Jovisst, sanningen hette tror jag till slut Ska de va så ska de va (Och ska de va nåt alls ska de va nåt med klass). Vi tränade på den ett par gånger cirka år 2000, men den nådde aldrig fram till någon officiell spelning, vilket är kriteriet för att en sanning ska få ett beständigt sanningsnummer. 
När jag bytte dator ifjol och skulle föra över hårddisken försvann innehållet i en mapp. Där ingick nog dessvärre texten till denna komposition. Förmodligen finns den dock inspelad på någon kasett ifrån något träningstillfälle. 
Det hela handlade bland annat om att "hon" en tidig morgon sätter sig i en iskall bil och är mäkta sur för att det är så kallt och att "han" inte har sett till att vindrutan är isfri. Hon sträcker ut handen och ger honom ett kasettfodral att skrapa rutan med (klassiskt), varvid han uttalar följande refräng: Ska du ge mej en skrapa, så ska den åtminstone va´ vass, ska de va så ska de va, och ska de va nåt alls ska de va nåt med klass!. Sen minns jag inte riktigt fortsättningen.
Jag har en känsla av det nu låter aningen bättre än vad det blev.

Fråga: Jag sitter och nöter era stenhårda låtar dagligen och märker saker som är ganska roliga i sanningarna som tex "som man bläddrar får man ligga, så tror jag det var någon som sa, fast jag kan ha hört fel för ibland hör jag inte så rätt." skulle det vara så från början eller skulle de vara "bäddar" och "bra"? annars är det bara jag som hör det jag vill höra. men på älgskog så är baskaggen rätt otajt på 00:54 ungefär vilket är rätt roligt! ni kanske inte ha hört det? Annars vill jag tacka och ursäkta för att jag skrev så sent. och så måste jag säga att bästa gitarrsolot är på törst. jag ryser varje gång! 
Sven svarar: Kul att du lägger märke till sådana detaljer! Jo, egentligen skulle det väl ha varit "bäddar" och "bra". "Bläddrar" tror jag var en felsjungning en gång som tedde sig så pass lustig så den fick bli kvar – i och med att fortsättningen är just "så tror jag det var nån som sa". Att höra "rätt" istället för "bra" är i viss mån en personlig åkomma. Jag hör ganska bra, men kan höra fel ibland (ligger i släkten): då faller bläddra istället för bädda på plats. Dessutom blir det ibland en speciell effekt när man överraskar med ett ord som bryter mönstret genom att inte alls rimma. En parallell finns i Strålande: Det finns alltid två sidor på en sak/Den ena är fram och den andra bak/Man kan vara en pessimist/Och då ser man bara den jag sa sist/Man kan vara mera positiv/Och då ser man den jag sa först. Delar uppfattningen om solot i Törst - världsklass (tar sällan det ordet i min mun!). Minns tydligt när Buick la det i en studio i Gävle, det var en stark upplevelse.

Fråga:
Jag kollade just texten till "En gammal Amazon" på er hemsida och upptäckte textraden: "Så jag ringde till Helge som säljer bilar och sa". Måste bara få berätta min besvikelse över att texten inte var den jag alltid trott: "Så jag ringde till Helge som säljer bilar och SAAB". Jag har alltid tyckt den varit klockren, att en Amazon-fantast gör skillnad på bilar och Saab. (Javamannen)
Sven svarar: Hej, Javamannen!
Tro det eller ej, men du är inte den förste som hört detta fel. Personligen kan jag bara säga att jag i ungdomen två gånger fick ta över min fars Saabar. Båda visade sig gå 20 000 mil, sen var det slut. Som jämförelse har min Amazon snart passerat 30 000 – en beskedlig sträcka för en sådan nobel bil, men man sliter inte på den i onödan.
Sven

Fråga:
I sången "en bit schwarzwald" syftar "vill hon hellre ha konditorn..." på dick (snopp) eller bara konditorn? (Rasmus)
Sven svarar: Lysande fråga! Tyvärr vet vi inte svaret själva, men ibland är frågan viktigare än svaret.

Fråga:
Det står nåt med mindre text på sidan. förutom det stora SKOAL frampå..
Vad står det på sidan? (Okänd frågare)
Sven svarar: Det står a pinch is all it takes! På svenska betyder det ungefär: En nypa är allt som behövs! SKOAL är ju ett amerikanskt snus och det är detta som åsyftas. Under SKOAL står det WINTERGREEN FLAVORED SMOKELESS TOBACCO och på toppen UNITED STATES TOBACCO CO.
I sammanhanget kan nämnas att Svenne efter hård budgivning på e-bay lyckats
få tag på en ny keps som kommer att synas i sommar. Den är i så kallad mint
condition och av en något modifierad modell. Lite lägre skuren (som när man sänker taket på en upphottad bil ungefär) och med större bokstäver på den gula sidotext som du frågar efter. Dessutom stavas A i A pinch... här med stor bokstav.


Fråga:
Har ett problem: När jag dricker sprit och vill sjunga Svenne Rubins låtar förmår jag inte alltid krysta fram en acceptabel ackordföljd. 
Kollar hemsidan, hittar en helvetes massa texter. Dessa har jag redan (de flesta). Dom står vanligen på konvolutet eller innerpåsen (tack för det). Frågan blir då: Kan ni inte sätta ut ackorden också bland texterna? (kungjerker@yahoo.se)
Sven svarar: Käre Kung Jerker! Måste tyvärr hänvisa till svar på liknande fråga längre ner i denna avdelning.

Fråga:
Vilka låtar är det som inte Sven sjunger (på skiva) och vilken/vilka är det som sjunger dessa låtar. Det kanske skulle gå att skriva in detta inom parentes under "samlade sanningar" vilken det är som sjunger lead. (Thorbjörn Brorsson)
Sven svarar: Bra förslag Thorbjörn, så gör vi!

Fråga:
Hej! Jag undrar om ni hade lite tid över så kanske ni skulle kunna skicka lite texter, ackord. texterna finns ju redan på eran site men vore kul att få lite gitarr ackord till texterna då tänker jag mest på dom lite "rockigare" låtarna som: folköl och dunkadunka, gammal amazon osv. om inte allt detta är möjligt har ni kanske nån bra länk till detta. (Erik, 14 år)
Sven svarar: Det finns - mycket gamla - planer på att skriva ner ackord på sanningarna, men det är ett tidskrävande arbete som inte blivit av just p g a detta. Innan detta blir av får rådet bli: be någon kompis som är bra på att ta ut ackord att hjälpa till. Det finns ett par sanningar med ackord på en sida på nätet som heter Olga, men det är nog allt. Lycka till!

Fråga:
Fanns det inte en sanning som hette Mäntyranra disco. (Thorbjörn Brorsson)
Sven svarar: Så här var det med Mäntyranta Diskho, som den hette. Stavningen diskho var för att jag hade tänkt mej att spela på en diskho på scenen. Det föll sig dock inte bättre än att denna sanning inte kom över presentationsstadiet, om ens det. Någon bandmedlem tyckte den var så underlig så han vägrade att spela en enda ton (slå ett enda slag) på den . 

Kommer inte alls ihåg hur den gick eller vad den handlade om. Kommer däremot
på ett annat "projekt" som heller aldrig ledde någonstans: Compakt Disk. Det skulle om jag inte minns fel bl a handla om en som lånat ut sitt hus under tiden han varit bortrest. När han kom hem upptäckte han att disken tornat upp sig på diskbänken: Compakt Disk. Blev ingenting.

Vad gäller sanningsnummer, så har vi numera satt upp följande krav. Det skavara en sanning som någon gång framförts offentligt. Därav inget nummer för Mäntyranta Diskho.

Fråga:
Hej alla glada! Vad är det för märke på bilen som är taxibil i filmen "En handelsresandes nöd" och vem är finnen som sjunger i samma film. (Pia, Åmål)
Sven svarar: Är ganska säker på att det är en Dodge. Den ägs av Grånäs Ivar i - ja, just det - Grånäs. Finnen som sjunger är Rubin Svensson, som också sjunger den versionen på Tango Persienne som finns på en Kul på svenska-skiva från Start Klart Records.

Fråga:
Vill fråga vilka grejor eran sologitarrist spela på,särskilt i låten långa
bollar...... MVH Frasse
Sven svarar: Den frågan kan bara Billi Buick själv svara på. Om han läser detta kanske han kan skicka lite information. Det enda vi vet är att han använde en kopia på en gammal gitarr av märket Mossright (?) som användes av surfband på 60-talet byggd av en instrumentmakare från Järpen tillhörande Clas Yngström. Clas var delaktig i  utvecklandet av gitarrsoundet som varande producent.

Fråga:
Låten "Långa bollar på Bengt" är bra. Är den baserad på en verklig händelse
eller skrev du den ur fantasin eller spelade du fotboll själv när du var liten. (Nils)
Sven svarar: Texten är en blandning av verklighet och fantasi. Taktiken "Slå långa bollar på Bengt" användes flitigt i Dala-Flodas fotbollslag i slutet av 60-talet. Det fick jag reda på en gång då jag ringde till Bengt Daleflod, som är en kompis och skolkamrat ända sedan 70-talet. Någon var på besök och jag hörde i bakgrundspratet de magiska orden uttalas: Långa bollar på Bengt!
Bengt var en lysande center, med snabba ben och målfarliga fötter. För att visa hans klass brukar jag berätta om ett referat till en match mellan Vansbro och Dala-Floda. I Vansbros lag spelade då Rubin Svensson, i vars gamla klippalbum vi hittade notisen. Där stod det att matchen slutade 0-5.
Häpnadsväckande nog började referatet med orden: Det var en mycket jämn match.. Sedan kom dock förklaringen: Det var en sak som skilde de båda lagen åt, Bengt Daleflod. Det visade sig att Bengt hade gjort alla fem målen!
I övrigt är det hela plockat ur fantasin, även om min egen blygsamma karriär som fotbollspelare var en källa till inspiration.

Fråga: Finns det noter till Svenne Rubins låtar att hitta i nån bok i handeln eller nånstans på internet som ni känner till? Gitarrackord finns lite varstans på internet men för oss stackare som trakterar instrument, men ej gitarr känns det faktikst väldigt hårt att aldrig kunna spela nån Sanning. Är ju snudd på diskriminering ;-)  (Erik, Umeå
Sven svarar: Det finns noter till fyra låtar i böcker, nämligen:
Vi möttes på folktandvåren i Pop -87, Air 2073
Långa bollar på Bengt och 
Folköl och dunkadunka i Pop -92, Air 2260 och Hits 92, Warner/Chappell Music
Långa bollar på Bengt även i Svensktoppar, Warner/Chappell Music
En gammal Amazon i Hits 93, Warner/Chappell Music

Fråga: Tjena! Först vill jag tacka för att ni är Sveriges förmodligen bästa band! Sen skulle jag fråga om inte det vore idé att lägga upp fakta och bilder på de medlemmar som passerat under åren? Det vore väldigt kul! (Peter, Rasbo)
Sven svarar: En del fakta finns väl redan nånstans här på sidan. Men jag vet att webredaktionen har planer på en form av Rubinsmuseum, och där kanske denna typ av uppgifter kan smyga sig in.

Fråga: Köpte skivan Sju varv runt jorden. På låten om Gud och HornPer börjar låten för det mesta normalt, men ibland
blir dä nåt tok med introt. Är det nå fel på min skiva eller? (Erik A, via gästklottret)
Sven svarar: Om man spelar skivan rakt igenom så kommer det haltande
munspelsintrot. Men om man går direkt till låt 6 så börjar låten omgående.
Vi sparade det där eftersom vi tyckte det lät så dråpligt, ungefär som
introt på Svenne Rubins i Chicago. Om du tittar på displayen så ser du att
introt till Vi säger väl du börjar på minus ett par minuter. Nollan sitter
precis där låteen börjar och det är dit man kommer om man trycker in sexan
direkt.

Fråga: Såg att självaste Sven Rubin är "kronjuvel" i republiken jämtland. Det låter ju intressant, vad innebär detta?? (Jonas Rydeberg)
Sven svarar: Ja, det innebär väl inte så mycket mer än att det ansågs vara en passande ministerpost i Jämtlands regering. Blev invald 1993 tror jag. Har jämtländsk bakgrund så till vida att morfar var jämte och mamma föddes i Jämtland. För ett par år sedan var det en trevlig sammankomst för samtliga regerings medlemmar i Östersund.

Fråga: Hej!! Jag är kappelmästare i Sågspån. Ni känner säkert många av oss, för vi bor nämligen alla i Vansbro. Jaja, den 6 juni tror jag att det är, då har vi prämier, en sommarshow. Vi tänkte att ni kanske kunde ställa upp och göra ett litet nummer! Vi har två akter. Akt 1: En timmes teater som är från Galenskaparna & Aftershave (Dom har hjälpt oss mycket) Akt 2: Olika saker, musik, sketcher, mm, mm. Vi har varit på Friends om dom kunde ställa upp också, men jag har inte fått något riktigt svar från dom än. Det vore jätte roligt om ni kunde ställa upp. Tacksam för ett svar så snabbt som möjligt.  (Christoffer Lindvall)
Sven svarar: Sågspån! Genialiskt namn. Den 6 juni får man inte missa, hoppas det är i Lokparken. Ni kan väl stöta på oss nån gång i Vansbros gränder och prång.

Fråga: Såg att ni ska släppa "Van River" & "tummen mitt i näven" på nån samlings platta för Vansbro AIK. I höstas nån gång släppte ni ju "speedway".Har ni gett ut några flera låtar på nån obskyr platta? & så undrar jag om det är nån ny full längds cd på gång? Det är ju snart 2 år sen den förra & 2 promo singlar har getts ut på kort tid... (Jonas Rydeberg)
Sven svarar: Operan Aidå är väl obskyr om nånting. Den fanns med på Vansbros 100-årsskiva, som nog är mycket svår att få tag på. Annars tror jag nog inte att det finns några flera underliga utgåvor. Allt står på skivor-avdelningen. Inga planer på fullängdare än.

Fråga: Jag har varit en STOR Svenne Rubins-fan sedan jag såg och hörde er för första gången på Engelen i Stockholm 1988. Men skulle ni kunna berätta varför Culvert Schuu bytte ut sitt tuffa namn mot det betydligt tamare Danielsson? (     )
Sven svarar: Den här frågan kan nog bara Danielson själv svara på, men vi misstänker att han själv tyckte precis tvärtemot.

Fråga: Såg på nyheterna att ni tänker släppa "tummen mitt i handen" som promo singel, det låter kul. I vintras släppte ni "tomten". Har ni släppt några fler singlar än dessa tidigare? Vilka i så fall. & så tycker jag att det borde gå att köpa singeln i rubinshopen utan att köpa något annat, om man nu råkar ha allt annat, eller inte vill ha nåt över huvudtaget! (Jonas Rydeberg)
Sven svarar: Det gavs ut ett par promotionssinglar från Strålande, jag tror det var Rysligt fint på tomten och titelspåret Strålande. 
Orsaken till att man inte kan sälja dessa på vanligt sätt är att det står just Inte till försäljning på dom. Därför har vi löst detta med att man får den på köpet om man inhandlar valfri vara. Och om man till exempel köper en keps för trettio spänn när man i själva verket bara velat köpa skivan (som säkert skulle ha kostat minst trettio) så kan man ju se det som att man får kepsen på köpet istället för skivan. Eller? 
Å andra sidan står det ingenting om försäljningsförbud på Tummen mitt i näven, så den kanske vi kan sälja på vanligt sätt.

Fråga: Är det du Sven som "klåpat" i hop låtar till Sigge Hill, och i så fall vilka?? (Sir Robertsson)
Sven svarar: Jo, det stämmer. Jag har skrivit låtarna En rullande sten och Tåg, som Sigge och hans gäng givit sig an på bästa tänkbara sätt.

Fråga: Svenne Rubins ligger ju på skivbolaget Start Klart, och på de flesta skivor kan man också läsa att skivorna förlagda på Start Klart. Men samtidigt finns det ju ett antal skivor(singlar) som är utgivna på något som där kallas Rubins Record. Hur ligger det där till egentligen? (Erik, Umeå)

Sven svarar: Våra första fem singlar gav vi själva ut på vårt bolag Rubin Records. I julas dammade vi av namnet igen och gav ut Tomten som RR 006. Nu kommer RR 007 Tummen mitt i näven i slutet av månaden. Båda är i första hand så kallade promotionsinglar riktade till radio. Singlarna och särskilt deras omslag berörs på en tidigare fråga i spalten.

Fråga: Vad ropas/sägs efter det första
korta sånginslaget, 18 sekunder in i låten "CD e inget för mej" på "Sex män i skor"? Trots idogt analyserande går jag bet på vad mitt öra uppfattar som "kurtnjak". (Magnus, Södertälje)

Sven svarar: Kul fråga igen, Magnus! "Kurtnjak" är mycket nära. Den här gången rör det sig dock inte om nån klädfirma! Jag vill minnas att det var så här: Man ska ju ropa nånting i rock ´n´ rollbitar. Yeaah! eller Baby! eller Suck it to me! eller Take it! eller nåt. Då tyckte vi att ²könjak!² kunde vara en bra variant. Dialektalt i Vansbro uttalar man ibland o som ö. Körv är ju ganska allmänt känt, men de mest extrema säger till exempel Törsten drack könjak.

Fråga: I början av filmen "Förmannen som försvann" får man se och höra någon slags orkester som ser ut att komma från de Tyska alperna eller dylikt. Denna lilla orkester framför ju då sanningen "Långa bollar på Bengt". Är denna orkester en "riktigt" sådan (dvs. inte några hopslängda skådespelare som mimar till pålagd musik) och vad heter den i sådana fall? (Erik, Umeå)
Sven svarar: Det är en alldeles riktig orkester som heter Lothar Zolls och kommer från Borlänge. Dess förebild är Bayerska umpa-orkestrar som spelar bl a på den årliga oktoberfestivalen i München. Lothar Zolls har spelat en hel del på svenska motsvarigheter till den festivalen.
Orkestern har några rubinslåtar på sin repertoar. Vi engagerade dem att spela på releasepartyt för I slott och barack på Gino i Stockholm. De spelade bl a Långa bollar på Bengt, En gammal Amaaon och Sverige, Sverige.
När den aktuella scenen i filmen En handelsresandes nöd spelades in var det svinkallt ute, minus 20-25 grader. Scenen togs med kameraåkning så orkestern tvingades stå där ute på perrongen och spela i korta byxor och kortärmade skjortor under tiden som rälsbussen kom in till stationen. Och scenen togs dessutom om ett par gånger. Vilka tuffingar!

Fråga: Det finns en skillnad mellan vinylsingel versionen och Brottarkärlek CD-versionen utav "Hur mycket är klockan?" Vad är det egentligen som sjungs på singeln efter det sista klockslaget fem i halv två? (Magnus, Södertälje)
Sven svarar: Du har alldeles rätt! Här är bakgrunden. Vår skivbolagsdirektör hade ordnat ett samarbete med en klädfirma. Vi skulle få produktionen av en singel betald om vi kunde få med firmans namn i låten. Eftersom jag är emot inblandning av reklam i musiken så slog jag först ifrån mej. Men då  dök det upp en idé som jag och övriga i bandet kunde stå för. Om det nu räckte med att få med namnet så kunde vi väl nämna det en gång i en instrumentallåt. Så på just ett ställe i Hur mycket är klockan? sjunger en kör orden: James Harvester Sportswear. Tyvärr hade vi missuppfattat namnet på företaget, det
heter ju James Harvest Sportswear. Detta kan erkännas nu, det torde vara preskriberat vid det här laget

Fråga: Singelomslaget till Jag ska röntga dej Herr Ray/Keep on truckin Martin har ju en röntenbild på framsidan. Varifrån kommer då den nedbackade lastbilen som finns med som ett singelomslag i memoryt  på CD-romdelen av Sju varv runt Jorden? Det står väl Keep on truckin Martin även där? (Balten, Huddinge)
Sven svarar: När man börjar svara på den frågan kommer man på vissa saker man aldrig tänkt på förut. Att vi hade en tradition att ge ut singlar där vi inte ville framhäva den ena sidan mer än den andra, okej, det minns man. Men hur det hela sen utvecklades....
Den allra första singeln, Salt & peppar/Klåtilde, hade sid A på ena sidan och sid 1 på den andra. På singel nummer 2, Älgskog/Macahan, fanns det inga tecken på vad som var A eller B-sida. (Förutsatt att man inte tittar på slutspåren, där graveraren har endera stämplat eller för hand ristat in skivnummer och A- eller B-sida. Så var det på alla vinylskivor.) På singel 3 var Vi möttes på folktandvården sid 1 och Tipsextra sid A. På Rubin Records nr 5 var Sälen saknar fjäll Fjällsidan och Vallkullan Dalsidan. Nästa singel hette Lita på mej jag har både spray och Jag ska bräda dej, Johnny och hade sidmarkeringen 1A respektive 1B.
Sen kommer vi över till den aktuella frågan gällande singeln Keep On Truckin´, Martin/Jag ska röntga dej, herr Ray (Med vita handskar). Där gick vi så långt så vi gjorde en framsida på vardera sidan av omslaget. På den ena sidan var röntgenbilden, som förstås hörde samman med Herr Ray, och på den andra sidan den nedbackade lastbilen. Den härrör sig, om vi inte missminner oss, från Orsa och hade plåtats för Mora Tidning av Lars-Erik Klockar, bror till sedermera rubingitarristen Kjell Pellets.
Nästa singel var Finns det nån som har Des Moroney i dubblett/Svenne Rubins i Chicago. Där finns ingen angivelse av sidor, men på baksidan står det - okej då - preciserat att A-sidan är inspelad i skivstudio och B-sidan live. Därefter kom vi dock starkt igen med singeln Hur mycket är klockan/Fly mej en wobbler, Holger. Framsidan är ett collage inspirerat av båda låtarna och titlarna står uppifrån och ned i lika typsnitt och storlek. På baksidan eller på själva skivan står ingen sidmarkering angiven. Nej, det var först på singel nummer åtta som det tydligt framgick att sida 1 var Långa bollar på Bengt och sida 2 var Folköl och dunka-dunka. (Nu talar vi om vinylversionen.) Folköl var inte ens med på omslagets framsida. Och då äntligen blev båda sidorna hits!

Fler frågor
 
Katalin, Uppsala 2000-05-12

Ta chansen! Du är bara ett klick ifrån att få veta det som varken Malena, Hjärtespalten eller De Lärda i Lund kan svara på. "Fråga Rubins" och du behöver aldrig mer stå svarslös.

Klicka här för att ställa din fråga.