Flaco Kronquist


"Jag hade inte varit sjuk på 10 år, men sen jag träffade de här bakteriehärdarna, så har jag inte varit annat" konstaterar Rubins gitarrist Flaco Kronqvist när han sitter och hostar i Rubins loge. Resterande medlemmar hävdar att hans vacklande hälsa i stället beror på att han är vegetarian, men det förnekar Flaco bestämt.

När det gäller gitarrspel är Flaco knappast "grön"… Hmm…förlåt! Det började när han såg de gamla svenska pophjältarna på 60-talet. Hans föräldrar, som trots gitarrintresset var långt ifrån stränga(!) behövde därmed inte tvinga in honom på musikskolan. Där träffade han bl.a Micke "Nord" Andersson, och tillsammans med honom blev det en lång rad av år och band.

1986 bildade han sen eget, Flingle Bunt Boogie band, som sedemera kom att byta namn till Bite, (vilket fortfarande existerar). Om namnet kom av Flacos fanatiska fiskeintresse förtäljer dock inte historien. Förresten.. fisk och grönsaker… Det låter inte så mycket rock 'n' roll om det. Men missta er inte. Flaco är en strålande gitarrist som annars spelat med nästan alla, från Little Gerhard till Arne "Rosen" Qvick (hmm.. rock 'n' roll… nåja) och Noel Redding. 

Den senare tjänstgjorde som basist åt den legendariske Jimi Hendrix, och den spelningen rankar Flaco som sitt livs största ögonblick. Personer, vars namn vi förbjudits att lämna ut, lär senare i livet ha sett honom sitta bakom scenen och gråta då Sven spelade solo i "Bicykelvals". Emellan tårarna ska Flaco ha utbrustit: "Från Redding till Rubin… Varför, varför, varför? Jag ska aldrig mer äta kött!!!"

Men inget ont om Sven. Han har ju skrivit sanningen "Inga stora rubriker", och den är Flacos absoluta favorit. "En vemodig blandning av folkmusik och brittiskt 60- och 70 tal" tycker gitarristen. Förresten, 70-talet ja… Det var då det hände… Det var då som svensk finkultur nådde sin yppersta topp. Åtminstone om man ser till Flacos kulturella nivå på den tiden. Då gick nämligen den gitarrspelande ynglingen på galapremiär!! Filmen, där Orsa för en gångs skull fick chansen före de övriga världsmetropolerna var…. FÄBODJÄNTAN!!!

© Text: Garry Nilsson

 


Flaco Kronquist,
gitarr.