Svenne, Skifs och Svan i ny sanning

I lördags var det invigning på de två nya exklusiva rälsbussarna - om de nu fortfarande kallas så då de mer påminner om X 2000-tåg än om de gamla gulbrandgula. De ska i varje fall i fortsättningen trafikera Västerdalsbanan (OBS! Detta är ingen lokal frukt utan en järnväg som går mellan Borlänge och Malung.)

Allmänheten hade genom röstning fått komma fram till efter vilka kända personer från trakterna de båda tågen skulle döpas till. Vinnare blev, som sig bör, Björn Skifs och Gunde Svan. Och då båda dessa är, eller i Björns fall var, Vansbrobor var det givet att invigningen skulle ske i Vansbro.

Bland de hemliga gästerna som förekom vid invigningsceremonin fanns en till rökdykare utklädd - och ur rökfylld "brinnbil" av märket Volvo Duett utkommande - Sven Rubin. Han har ju tillsammans med gruppen haft en hel del att göra med både Björn och Gunde. Dessa har inte minst medverkat som eminenta skådespelare i såväl filmen En handelsresandes nöd som TV-serien Förmannen som försvann.

Gunde har här fått spela allt från anden i flaskan och transvestit, men fick denna dag uppträda i en tidigare aldrig accepterad roll. Sångare! Sven framförde en tidigare ej spelad sanning, som passade synnerligen bra för tillfället: VI ÄR VANSBROBOR. 

Björn och Gunde som var placerade på varsin skinnfåtölj på Vilda Vansbroscenen fick såväl varsin textlapp som varsin mikrofon. Björn hängde förstås på efter bara några takter med stämma och grejor, men hör och häpna, även Gunde undslapp sig välklingande musikaliska ljud ur mikrofonen, särskilt under refrängerna. God hjälp hade även trion av den stora publiken som även den tog i för full hals i den passande refrängen: VI KOMMER FRÅN VANSBRO / VI ÄR VANSBROBOR.