Från Dalademokraten, www.dalademokraten.com, 2006-04-27

Rubins tutar på 25:e året
VANSBRO
Svenne Rubins firar 25 år med att bjuda in till en riktig rubinfest i Vansbro den 6 maj.
Platsen för den dygnslånga festen börjar i Lokparken och slutar på Flottaren.


Vi vill bjuda vansbroborna och alla andra till en hejdundrande jubileumsfest, säger Svenne Rubin.
Svenne Rubins startade 1981 då bandet släppte sin första singel, Salt & Peppar. Sedan dess har det rullat på för bandet som radat upp sanningar och hits som Långa Bollar på Bengt, Folköl och dunka, dunka och Amazonen med mera.

Några kvar
Förutom kapellmästaren Svenne Rubin är det bara Birger P Resley som varit med från början.
- Vi är i alla fall några kvar i bandet som sedan 1988 är musiker på heltid, säger Svenne Rubin.
Födelsedagspartyt i Lokparken kommer att bjuda på en massa överraskningar och tävlingar. Till varje låt på den nya skivan som kommer att spelas live på Lokscenen,
Mot framtiden på gummimadrassen, har man hittat på tävlingar för både barn och vuxna och där publiken blir delaktiga och kan vinna vad som helst i bästa rubinska anda.
- Vi kommer även att utse Miss Nöjd 2006, säger Svenne Rubin.
På kvällen drar man vidare in på Flottaren där det är middag och musikalisk underhållning av gamla och nya rubinare.

I Guinness rekordbok
Bandet har hamnat i Guinness Rekordbok för en maratonspelning vid millennieskiftet 2000 med 100 sanningar på raken. Såväl en TV-film som en TV-serie, med bland annat Björn Skifs, har tillverkats i Vansbro.
På hemsidan, inför jubileet, har man tagit hjälp av fansen för att komma ihåg vad som hänt under de 25 åren.
- Vi hade nog aldrig tänkt att det skulle vara så roligt så länge, säger Svenne Rubin.
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se


Från Falukuriren, www.dalademokraten.com, 2006-04-27

Laddar för 25-årsfest
Stor jubileumsyra väntas när Svenne
Rubins bjuder in till kalas

VANSBRO

Den 6 maj blir det stor fest i Vansbro. Byhjältarna Svenne Rubins fyller 25 år och firar med jubileum i Lokparken och släppet av 13 nya sanningar under namnet "Mot framtiden på gummimadrass".

Det blev en kort sejour på fotbollsplanen för Sven Rubin om man ska tro hans klassiska sanning från 1992. På musikscenen har den blivit desto längre.

Den 6 maj är det 25 år sedan Svenne Rubins släppte singeln "Salt & peppar" och påbörjade vandringen mot i stort sett varenda västerdalings hjärta.

Nu ska det firas med den förmodade publikfesten "Svenne Rubins 25 år - TUTA" i Lokparken. Dessutom släpper bandet sin första skiva på sex år.

- Vi tycker att vi inte kan låta bättre än så här, säger frontmannen Sven Rubin om den kommande skivan.

Jubileet ska enligt planerna bli en storslagen historia. I Lokparken kommer bandet att leverera sina 13 nya sanningar live, kombinerat med tävlingar och andra trevligheter. Bland annat 13 jippomoment förankrade i varje låts titel och tävlingen Miss Nöjd - en skönhetstävling på Rubinskt vis.

- Vi vill inte riktigt berätta vad det blir, men tänker man i Rubinska banor så kanske man förstår vad som väntar, säger Sven Rubin.

Ett extra jubileum är att scenen i Lokparken också firar under dagen. Det blir då 15 år sedan scenen, som Sven Rubin själv var med och byggde, invigdes med en smått legendarisk Rubin-spelning på den allra första Vilda Vansbro-veckan.

På kvällen flyttar aktiviteterna till värdshuset Flottaren. Där blir det en sluten tillställning och det kommer att krävas biljett för att få delta. Biljetterna finns dock till allmänhetens förfogande och följer med skivan som ska säljas under dagen.

Kvällsaktiviterna betyder också underhållning och ett flertal av de 15 rubiner som funnits med i bandet under åren kommer att finnas på plats.

- Vi hoppas på en stor folkfest med publik i alla åldrar och då det är helt gratis under dagen så borde det komma ett par personer, säger Sven.

Festen i Vansbro blir starten på Svenne Rubins jubileumsår. Även om det senare kommer att hållas en releasefest i Borlänge är det i Vansbro som bandet hör hemma och det är också här som den stora festen äger rum.

"Svenne Rubins 25 år - TUTA" blir också en chans för hemmapubliken att se den nya gitarristen Sten Scott. Han kommer dagen till ära att spela tillsammans med före detta gitarristen Flaco Kronquist, som slutade förra året efter ett drygt decennium i bandet.

När festen och skivsläppet är avklarat fortsätter Svenne Rubins som vanligt. Den oändliga turnén kliver in på sitt 25:e år och sökandet efter nya sanningar går vidare. Frågan är hur länge.

- Vi har nu hållit på i 25 år och förhoppningsvis får vi hålla på i 25 år till. Om folk vill ha oss, avslutar Sven Rubin.

Text: Per Mojanis