Från Dalademokraten, www.dalademokraten.com, 2006-12-08

Svenne Rubins roar bland julborden

Svenne Rubins är kryddan på Grönklitts julbord. Vansbrogruppen spetsar den fräscha sillen, pressyltan och skinkan med gamla hitar som Folköl och dunka, dunka, Långa bollar på Bengt och En gammal amazon.
Svenne Rubins paradnummer är som åldrat vin. De blir bara bättre och bättre.DD Nöje såg onsdagens föreställning, tillsammans med närmare ett 80-tal julbordsgäster, och med rubinarna i prima lekform.
Premiären för en vecka sedan lockade ett par hundra personer, såväl företagsanställda som privatpersoner. Ytterligare fyra föreställningar återstår.
Rubinarna har för övrigt, som framkommit i tidningarna, utsetts som kulturpristagare i hemkommunen och hämtar sitt pris på måndag.
Det är alltså ingen blaha-underhållning ni får se, ni som har showen osedd, utan kultur!

Lyser upp
Svenne Rubins har framgång bland julborden på Grönklitt. Och även på julborden!
Svenne Rubin sjunger om Långa bollar på Bengt bland urdruckna glas och kaffekoppar. Folk som suttit som tända ljus lyser upp.
Snöglitter heter showen men snön lyser med sin frånvaro så när som på några grådaskiga högar på parkeringen utanför Wärdshuset på Grönklitt. Men mikrofonerna och instrument glittrar ikapp med den musikaliska stämningen.
Rubinarna indelar kvällen i tre set och här förekommer sanningar, det vill säga låtar, som Du värmer dig med min ved, Sverige, Sverige, Det var sämre förr,

Det fixar sig Olsson, Dom gör så rysligt fint på tomten och det är väl det närmaste julen man kommer så när som på Tomten är sen.
Rubinarna har ju inga direkta jullåtar men värdshuset fixar julbitarna; sillen, skinkan, Vasaloppskorven, syltan, ostarna, brödet, Janssons frestelse, listan kan göras hur lång som helst på läckerheterna. Stället bjuder på ett välsmakande jul- och efterrättsbord.
Svenne Rubin sjunger allsång med publiken och Birger P Resley leker julnötter med fötter. För att inte tala om Svenne Rubins uppfinningar som han delar med sig av till publiken.

Fyndig monolog
Nämnas ska också Birger P Resleys fyndiga monolog om vägkyrkan.
En gammal bekanting dyker upp i bandet, nämligen Lasse ”Flaco” Kronqvist från Mora. Han lämnade vansbroguppen för knappt två år sedan men vikarerar för Sten Scott som hade svårt att slita sig från jobbet i Stockholm.
Sammanfattningsvis mixar Grönklitt glad underhållning med god mat.

Roland Pettersson