Från Dalademokraten, www.dalademokraten.com, 2003-07-12


Lyckad premiär i Vansbro


VansbRock blev en folkfest som stavas lyckad. Den nya festivalen fick en rivstartspremiär i torsdags. Tusentals människor njöt av Svenne Rubins, The Refreshments, Sarek och Ståbys Förråd i den varma sommarkvällen.
Arrangörerna hade svårt att sätta en siffra på publikantalet, men gissade att 2 500 personer strosade runt bland hamburgerdoft, ölburkar och musik vid festivalområdet Plasket. Precis som utlovat blev det en riktig familjefestival med besökare i alla åldrar.

Först ut var Sarek som fick en uppsjö barn att samlas längst fram. Deras moderna folkmusik är småtrevlig i solskenet bredvid vattnet. Men precis som när jag såg dem i Borlänge tidigare i veckan är spelningen lite stel, blaskig och långdragen. Dom har till och med ganska identiskt mellansnack som på Borlängefesten.
Men populära är de. Efter spelningen riggas autografbordet upp, och kön som bildas är förmodligen Vansbros längsta sen Lokstallet invigdes.

Lyftkran
Hemmahjältarna Svenne Rubins kostade på lite extra kvällen till ära. De skjuter konfetti och laddar på ordentligt till publikens jubel. I mitten av spelningen hissas frontaren Sven Rubin upp i lyftkran till tonerna av En omaka kaffekopp. 

Jag har sett byns bonnrockers ett oändligt antal gånger, och det kanske inte har hänt så mycket nytt på fronten.  Men deras unika sound, svänget, deras glädjesmittande framförande och de många bra låtarna får mig att le varje gång. Kvällens toppinslag. 

Mellan banden fick Ståbys Förråd stå för underhållningen med covers inne i det trånga partytältet.

Knappt ett ord
Sent i sommarnatten, när myggen börjat bita som värst, kliver The Refreshments på. P4-favoriterna från Gävle levererar den ena gungiga rock n' roll-dängan efter den andra. Det svänger väl, och det rockar väl förstår jag. Det är ju kompetent.

Hur Refreshments lyckats bli så populära som de faktiskt är har jag dock svårt att förstå. De säger knappt ett ord mellan låtarna. De står mest still, gör sitt jobb och ser nästan ut att vara lite uttråkade. Nja, trist.

Men i det stora hela, med solsken och allt, måste premiären av VansbRock skrivas till historien som en lyckad och trevlig tillställning. Det vore väldigt konstigt om festivalen inte kom tillbaka nästa sommar.

Jonas Stentäpp