Från Dalademokraten
2008-12-06 

Stentäpp har svårt med betyget
Fakta:

Förmannen som försvann och En handelsresandes nöd
Med: Svenne Rubins, Björn Skifs, Gunde Svan, Clas Månsson, M.A. Numminen, John Polman m.fl
Svenska sanningar
Produktionsår: 1994 och 1997


eller

eller någonstans i mitten

2008-12-06 05:50 

Det här är den första DVD jag fått som jag känner mig helt frågande till vad jag ska sätta för betyg. Är det kult-bra eller är det uselt?


Jag ser hemvideon till ”Fly mig en wobbler Holger” när en gädda filmas i vassen i hyfsad synk till låtens ”jum jum jum jum”. Det är i TV-serien ”Förmannen som försvann”.
Jag ser Christer Glenning åka runt i en Amazon i Vansbro och digga till ”En gammal Amazon” med hela Svenne Rubins i baksätet, efter att han ”Trafikmagasinet-demonstrerat” hur den gamla pärlan kan styras med en TV-fjärrkontroll. Det är i ”filmen” En handelsresandes nöd.

Gunde som transa

Utöver det ser jag Gunde Svan som transa, Björn Skifs som bonnlurk, Svenne Rubins-medlemmar som inte kan skådespela och mycket mer.
Jag blir helt konfunderad.
Jag flinar, och fnissar. Men samtidigt är det väldigt segdraget och torrt.
Clas Månsson sitter i taxin, pekar på kassaskrinet i framsätet och frågar; ”är det där växellådan?”, och det är kanske den bästa vitsen.
Kort och enkelt kan man säga att både ”Förmannen som försvann” och ”En handelsresandes nöd” är B-filmade, manusfattiga, sega, smått nostalgifyllda, überbonniga sketcher blandat med musik av Svenne Rubins.
Det kan vara svårt att förstå hur de tänkte. Och det kan vara svårt att första hur SVT kunde visa det.
Så klart att det är befogat att släppa på DVD.

JONAS STENTÄPP


Från Dalademokraten
2008-12-06

Svenne Rubins firar DVD-släpp i kväll, lördag, med ett releaseparty.
FOTO: PRESSBILD

2008-12-06 05:50 
Läs mer:
Stentäpp har svårt med betyget
Nu släpper Svenne Rubins sina småkonstiga kultfilmer på DVD, och firar med kombinerat releaseparty och julshow.

- Det har funnits efterfrågan i viss mån på de filmerna vid våra spelningar. Och nu är det ju ingen som har VHS längre, och det vore ju roligt om de här filmerna får leva vidare för den intresserade publiken... vi tror att det kan finnas några, säger Sven Rubin.
Han beskriver filmerna som ”en annorlunda kulturyttring”. De spelades in i mitten av 90-talet när Svenne Rubins var i ropet med bland annat skivan ”Sex män i skor”. - Vi var så pass heta då att det gick vägen. Och det kändes som ett bra sätt att få ut skivan.
För att fira nyutgåvan av kultfilmerna ställer Svenne Rubins till med releasekalas på lördagskvällen, på Teatern i Vansbro. Förutom att det är releaseparty kommer de att ge en julshow.
- Det kommer bli en liveshow baserad på de julshower vi gjort tidigare. Det blir kul att göra det i Vansbro, vi har inte gjort nån julshow här.