Från Falu Kuriren,
2006-11-30

Kulturpriset till Svenne Rubins 

VANSBRO

Vansbro kommuns kulturpris för 2006 tilldelas Svenne Rubins. Det beslutade en enhällig kommunstyrelse på onsdagen. 25 år har hunnit gå sedan gruppen Svenne Rubins slog an sina första ackord i singeln, Salt och peppar.

Sedan dess har gruppen utan längre uppehåll funnits vid liv och oräkneliga är de framträdanden som gruppen gjort sedan dess, inte minst i hemkommunen.

Under 80-talet sattes ett antal mycket uppskattade shower upp i Vansbroteatern och som vid varje tillfälle fyllde minst fem fullsatta salonger. I fjällvärlden nådde bandet snart kultstatus genom sin udda form av after ski-underhållning och även i Stockholm fanns en oerhört stor och trogen publik, långt innan bandet slog igenom på riksplanet.

Kända för den stora allmänheten blev bandet ändå 1992 genom albumet "Sex män i skor", med hits som "Långa bollar på Bengt" och "Folköl och dunka dunka". Båda låtarna tog sig in på Svensktoppen där "Folköl" även nådde förstaplatsen. Ständiga turnéer följde land och rike runt och under större delen av 1990-talet tillhörde Svenne Rubins de mest bokade artisterna i landet.

Oavsett var i landet bandet befunnit sig har de ändå alltid sett till att framhålla, och göra all tänkbar reklam för hemorten Vansbro. Att exempelvis få en publik på över 15000 personer vid Vattenfestivalen i Stockholm för full hals sjunga allsång i låten; "Ta mig hem till Vansbro" är bara det värt ett kulturpris!

Så grattis alla gubbar som ingått i de 25-årens laguppställningar!

Så här lyder den officiella motiveringen: "Vansbro kommuns kulturpris 2006 tilldelas Svenne Rubins som i 25 år lyckliggjort såväl kommunen som nationen med pregnanta musikaliska sanningar där Vansbro har varit den självklara utsiktspunkten för filosofiska betraktelser över dagsaktuell galenskap och nostalgiska tillbakablickar på en svunnen tids glädjeämnen. Genom talrika arrangemang och initiativ har gruppen berikat kommunen och vunnit invånarnas hjärtan".

GÖRAN DANIELSSON