Rapport från Norge

(av Sven Rubin, 040405)


Så var då världsturnén avslutad för den här gången.

Redan när vi passerat gränsstaden Ørje - extra lustigt eftersom Norge heter Nôrje på vansbromål - kände vi att det började pirra i magen. Nu berodde inte detta så mycket på spänning, förväntan och nervositet som på att - i varje fall vad gäller riksväg 21 - norrmännen inte har valt att lägga ner sina oljemiljarder på infrastrukturen. Berg- och dalbana var ingen långsöktmetafor för denna väg, som dock repade sig de sista kilometerna in mot den vackra staden Halden - den enda norska stad som har en svensk stad till öster om sig, nämligen Strömstad.

I Halden blev vi varmt välkomnade av impressarion Ulf Myhre, som ordnat det hela. Efter att hans fru Bett bjudit oss på fika, bjöd Ulf oss på en liten sightseeing som inkluderade Fredriksten - den bastanta fästning som blev för bastant för kungen Karl XII. Som om inte detta var nog gick han ju även och blev skjuten här. Många menar att det var av egna soldater. Detta tyckte Roine lät rimligt efter att ha fått sig berättad historien om när kungen beordrade sina soldater att helt sonika bära alla skeppen över en höjd till en annan del av fjord för att på detta sätt överraska norrmännen som stoppat svenskarna i inloppet till staden.

Efter avklarad sightseeing och soundcheck väntade en njutbar middag i vid det här laget goda vänners lag. En taxi tog oss så ner till spelplatsen - den gemytliga puben Kongens Brygge. 

Här mötte en festglad och entusiastisk publik som fick sig till livs två avdelningar med sanningar på ett språk som dom till synes inte hade några som helst problem med. Många sjöng till och med med. Det hela bygges upp till en klassisk avslutning med delar av publikum på scenen skrålandes med i Gammal Amazon och därpå följande extranummer om bodybuildern Johnny, med kapellmästarn hoppande på bord och stolar.

Var det så dags att fira av den lyckade världsturnén på ytterligare en trevlig haldenpub och så småningom slockna i en av Grand Hotels mjuka sängar.  Om allt går som planerat ska det bli återbesök redan i slutet av juli. Och det ska det väl!